LÄÄKÄRIKESKUS HELSINGISSÄ

ROKOTUKSET

 

Miten rokotusprosessi toimii meidän lääkärikeskuksessamme:

  • Teidän pitää varata aika lääkärin vastaanotolle, jotta saatte reseptin tarvittavaan rokotukseen.
  • Haette apteekista rokotteen.
  • Varaatte ajan sairaanhoitajan vastaanotolle rokotusta varten.

Yleisimmät rokotukset: influenssarokote (kausirokote), jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, hepatiitti A ja B. 

 

INFLUENSSAROKOTE (kausirokote)

Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti. Sen oireita ovat kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossa. Influenssan yleisimpiä komplikaatioita ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Mitä hyötyä rokotteesta on?

Influenssarokote on paras suoja influenssaa vastaan ja suurin osa rokotuksen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain.

Influenssan riskiryhmät

  • yli 65-vuotiaat
  • pienet lapset
  • raskaana olevat
  • iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat
  • potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt
  • potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat

JÄYKKÄKOURISTUS-KURKKUMÄTÄROKOTE

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote (difteria-tetanus) antaa suojan jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Tetanus-difteria- (dT tai DT) eli jäykkäkouristus-kurkkumätäsuoja tulisi olla voimassa aina. Alle 65 -vuotiaat tarvitsevat tehosteen 20 vuoden välein. Yli 65 -vuotiailla normaali tehosteväli on 10 vuotta. Tapaturmatilanteissa voidaan antaa tehosterokote aikaisemminkin arvion perusteella.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä -rokote (lyhenne dtap) antaa suojaa myös hinkuyskälle. Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti ja tauti on vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta. Aikuisten suojaus on tehokas tapa estää taudin leviäminen.

Jäykkäkouristusbakteeri tarttuu haavan kautta. Haavaan tai ihorikkoon jouduttuaan se tuottaa hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat kouristuksia. Jäykkäkouristukselta voi suojautua vain rokotteella.

Lämpimissä maissa tartuntavaara kasvaa, koska bakteereja ja niiden itiöitä on maaperässä runsaasti. Matkailijan tulee huolehtia, että jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen suoja on voimassa.

Hepatiitti A ja B -rokote

Hepatiitti-A ja B rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen. Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat mm. viruksella saastunut ruoka ja juomavesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin ja Baltian alueelle. Hepatiitti A -rokote antaa erittäin hyvän suojan tartuntaa vastaan.

Hepatiitti B

Hepatiitti B on myös viruksen aiheuttama verikontaktissa tarttuva maksatulehdus. B- ja C-hepatiittia voidaan ehkäistä välttämällä suoraa kontaktia infektoituneen veren kanssa sekä välttämällä ns. riskikäyttäytymistä (suonensisäisten huumeiden käyttö, suojaamaton yhdyntä, tatuoinnit ja lävistykset steriloimattomilla välineillä, käytetyt neulat tai muut sairaanhoitovälineet kehitysmaiden sairaaloissa).

 

Lisätietoja rokotuksista: puh. 045 645 9315