!

MIKÄLI TEILLÄ ON FLUNSSA- JA HENGITYSTIEOIREITA, KEHOITAMME KÄYTTÄMÄÄN VIDEOVASTAANOTTOA!

Videovastaanotolla saatte lääkärin konsultaation sekä tarvittaessa sairauslomatodistuksen, lähetteen tutkimuksiin ja lääkereseptejä. Etävastaanotolle voitte rekisteröityä täällä.

Luomikartasto

Luomikartastomme on laadittu tunnetun suomalaisen ihotautilääkärin professori Raimo Suhosen johdolla.

Olemme jakaneet luomet 4 ryhmään: hyvänlaatuiset luomet, jotka ovat helposti poistettavissa; luomet, joita on vaikea poistaa ihoa vaurioittamatta; pahanlaatuiset ihonmuutokset tai syöpää edeltävät tilat sekä epäilyttävät luomet, jotka vaativat ehdottomasti histologista tutkimusta.

Ilmainen luomen etäarviointi

Ilmaisen palvelumme ansiosta saat vastauksen kahteen kysymykseen: (1) Tuleeko luomi poistaa lääketieteellisistä syistä? (2) Voiko luomen poistaa esteettisistä syistä?

Voit arvioida luomen itsenäisesti:

1 ryhmä – hyvänlaatuiset luomet, jotka ovat helposti poistettavissa

angiokerat3 Luomien kuvagalleria | MedFin

Angiokeratooma on hyvänlaatuinen ja melko yleinen verisuonikasvain ihossa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

ateroma Luomien kuvagalleria | MedFin

Aterooma on tukkeutunut talirauhanen, joka jatkaa talierityistä suurentuen. Pienen aterooman poiston jälkeen kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Isomman aterooman poisto vaatii muutaman tikin.

cherryang2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Kirsikkaluomi on yleinen ja hyvänlaatuinen verisuoniluomi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

dermatofibr2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Dermatofibrooma on hyvänlaatuinen sidekudoskasvain, joka voi hävitä vuosien aikana spontaanisti. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

FordVenLake Luomien kuvagalleria | MedFin

Kellertäviä talirauhasmuodostumia huulessa (Fordyce spots)(PILKKU POIS) kutsutaan myös nimellä huulikohju. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Useimmiten ei jätä arpea.

GranPyog Luomien kuvagalleria | MedFin

Pyogeeninen granulooma (G. Telangiectaticum) on hyvänlaatuinen verisuonikasvain, joka vuotaa helposti verta. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

hemangmusta Luomien kuvagalleria | MedFin

Hemangiooma on harmiton verisuoniluomi. Kuvassa laskimoveri värjää luomen tummaksi. (PISTE) Se tyhjenee ja vaalenee painamalla, mikä auttaa diagnostiikassa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

keratseb5 Luomien kuvagalleria | MedFin

Rasvaluomet, seborrooiset keratoosit, ovat hyvänlaatuisia, mutta voivat aiheuttaa kutinaa. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

keratsebB1 Luomien kuvagalleria | MedFin

Rasvaluomi voi olla väriltään vaalea tai musta ja kaikkea siltä väliltä. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

mollusc3 Luomien kuvagalleria | MedFin

Ontelosyylä, jossa kiilloton alue keskellä on luonteenomainen.
Kuvan ontelosyylä on kooltaan suuri, noin 5 mm. Ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia ja voivat hävitä itsestään. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

naevcomp Luomien kuvagalleria | MedFin

Naevus compositus on yhdistelmäluomi, jossa on sekä junktionaalinen että intradermaalinen komponentti. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

NaevVerrucA Luomien kuvagalleria | MedFin

Hyvänlaatuinen, synnynnäinen, syylämäinen luomi, joka ei muutu pahanlaatuiseksi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

rasvaluomi Luomien kuvagalleria | MedFin

Tyypillinen rasvaluomi, jossa on karhea pinta. Halkeilee ja murenee paksuntuessaan. Niiden syntyyn vaikuttaa ikä ja perintötekijät. Rasvaluomi ei muutu pahanlaatuiseksi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

sebkerKKaar Luomien kuvagalleria | MedFin

Laakea rasvaluomi kulmakaaressa. Sen poistossa tulee varoa kulmakarvojen karvatuppia. Luomi on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä.

sebkerSl1 Luomien kuvagalleria | MedFin

Kainalossa ihopolyyppejä, pussimaisia ja vaarattomia ulokkeita, jotka hoitamattomina voivat hirttäytyä tekstiileihin. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Vartalolle jää vain pieni vaalea jälki.

skintags2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Kainalossa ihopolyyppejä, pussimaisia ja vaarattomia ulokkeita, jotka hoitamattomina voivat hirttäytyä tekstiileihin. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Vartalolle jää vain pieni vaalea jälki.

spider Luomien kuvagalleria | MedFin

Hämähäkkiluomi (Naevus araneus) on hyvänlaatuinen pistemäinen kapillaarilaajentuma, josta avautuu ympärille pieniä kapillaareja. Hoidetaan tukkimalla keskussuoni. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Venouslake2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Huulikohju / huulen laskimolaajentuma on vaaraton ja vain esteettisesti merkityksellinen. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Voi jäätää pienen vaalean jäljen.

verrsorm Luomien kuvagalleria | MedFin

Sormien syylät. Tähän virustautiin on monia hoitoja, mutta myös spontaani paraneminen on mahdollista. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Mahdollisesti tarvetta useammalle hoitokerralle.

verrplant1 Luomien kuvagalleria | MedFin

Jalkapohjan syyliä, jotka paineenalaisina painuvat ihon sisään ja aiheuttavat kipua. Niihin ei ole yhtä varmaa hoitokeinoa. Spontaani paraneminen on vuosien mittaan mahdollista. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Mahdollisesti tarvetta useammalle hoitokerralle.

naeviIDkarv Luomien kuvagalleria | MedFin

Hyvänlaatuisia intradermaaliluomia, joille tyypillisiä ovat ihokarvat. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

NaevSebSilv Luomien kuvagalleria | MedFin

Hiuspohjan taliluomi (Naevus sebaceous). Muodostuu lapsuudessa, on hiukseton ja voi aikuisiällä muuttua basalioomaksi. Useimmiten poistetaan nuoruudessa kirurgisesti. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

2 ryhmä – luomet, joita on vaikea poistaa ihoa vaurioittamatta

beckerShld Luomien kuvagalleria | MedFin

Nuoren miehen Melanosis Becker. Vaaraton esteettinen haitta, jota ei voi poistaa.

lentigo2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Lentigo (pisama) on hyvänlaatuinen, makulaarinen pigmenttimuutos, joka syntyy ikävuosien ja auringon vaikutuksesta. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä, mutta on uusiutumisriski on korkea.

lentigokasi Luomien kuvagalleria | MedFin

Lentigo solaris (L. Senilis) on tyypillinen aurinkovaikutus 50 ikävuoden jälkeen. Muutosten merkitys on esteettinen. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä, mutta on uusiutumisriski on korkea.

naevCongV Luomien kuvagalleria | MedFin

Synnynnäinen luomi reiden alueella. Muutos poistettiin kirurgisesti esteettisin perustein.

Naevusspilus Luomien kuvagalleria | MedFin

Naevus spilus on taustaväriltään vaalean ruskea, ja alueella on pieniä tummia pigmenttiluomia. Sen malignisoitumisriski on tavallisten pigmenttiluomien luokkaa.

naevjunctPAD2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Junktionevus (rajaluomi), joka edustaa toista pigmenttiluomien päätyyppiä. Luomen tyyppi on varmistettu histopatologisesti.

naevuscong4 Luomien kuvagalleria | MedFin

Suurehko synnynnäinen pigmenttiluomi. Isommat pigmenttiluomet pyritään poistamaan, vaikka tässä koossa sen malignisoitumisriski ei ole suuri. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä tai tavallisella kirurgisella veitsellä, mutta arpia jää luomen poiston jälkeen.

naevcong Luomien kuvagalleria | MedFin

Synnynnäinen luomi, jonka rauhallinen morfologia puoltaa pidättymistä toimenpiteistä. Olkapään seutu on myös keloidiarven riskialuetta.

3 ryhmä – pahanlaatuiset ihonmuutokset tai syöpää edeltävät tilat

keratsol2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Aurinkokeratoosi (Keratosis actinica) on punertava, karhea, ja se voi muuttua okasolusyöväksi. Se on aiheellista hoitaa tässä vaiheessa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Mikäli huomaa uusiutumista poiston jälkeen, tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

keratsolnena Luomien kuvagalleria | MedFin

Hyperkeratoottinen aurinkokeratoosi (K. Actinica). Sen eteneminen okasolusyöväksi voidaan tässä vaiheessa estää. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Mikäli huomaa uusiutumista poiston jälkeen, tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

BCC06C Luomien kuvagalleria | MedFin

Basaliooma, tyvisolusyöpä, tulee poistaa. Kuvassa basaliooma on pigmentoitunut.

bcclowlid1 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Alaluomen nodulaarinen basaliooma. Sen poistossa alaluomen toiminnallisuuden tulee säilyä.

bccnasi2001 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Nodulaarinen basaliooma nenän sivussa.

BCCnasiB (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Morfea-tyyppinen basaliooma. Reunojen määritys on vaikeaa.

bccnodul1 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Nodulaarinen basaliooma, jossa on luonteenomainen rikkouma keskialueella.

MM06maxresol Luomien kuvagalleria | MedFin

Melanooma, jossa mustan pigmentin epäsymmetria on luonteenomainen.

MMCl3Br1-2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Väriltään ja muodoltaan vaihteleva melanooma (Breslowin mitta 1,2 mm), Clarkin luokka 3.

MMClIIBr0-6A Luomien kuvagalleria | MedFin

Väriltään ja muodoltaan epätasainen ohut melanooma (Breslowin mitta 0,6 mm), Clarkin luokka 2.

MMsinisavy Luomien kuvagalleria | MedFin

Vartalon melanooma, jonka sinertävä värisävy herättää epäilyksen.

SCCGrIIIB Luomien kuvagalleria | MedFin

Aggressiivinen okasolusyöpä vanhuksen poskessa. Okasolusyöpä voi metastasoitua.

4 ryhmä – epäilyttävät luomet, jotka vaativat ehdottomasti histologista tutkimusta

bluenevnasi1 Luomien kuvagalleria | MedFin

Siniluomi. Malignisoituu vain harvoissa tapauksissa. Se on hyvä poistaa kirurgisesti patologille tutkittavatksi.

CornuCut Luomien kuvagalleria | MedFin

Ihosarvi, jonka taustalla on useimmiten aktiininen keratoosi (aurinkokeratoosi).

haloyle2 Luomien kuvagalleria | MedFin

Halo-luomi (N. Sutton) on spontaanisti katoava intradermaalinen pigmenttiluomi, jossa pigmentti häviää luomen ympäriltä. Sama ilmiö voi joskus tapahtua myös melanoomassa.

Helpoin tapa arvioida luomi on lähettää siitä kuva sivustossamme olevan pikaviestintäikkunan kautta.

Luomen etäarviointi: ilmainen LUE LISÄÄ
Arviointi + 1–3 luomen poisto: 229 €      VARAA AIKA