!

MIKÄLI TEILLÄ ON FLUNSSA- JA HENGITYSTIEOIREITA, KEHOITAMME KÄYTTÄMÄÄN VIDEOVASTAANOTTOA!

Asiakkaat, joilla on flunssa- ja hengitystieoireita, eivät pääse vastaanotolle lääkärikeskukseen. Tämän toiminnan tarkoituksena on suojata muuta väestöä. Vastaanotto järjestetään kuitenkin vaihtoehtoisella tavalla: videovastaanotolla. Videovastaanotolla saatte lääkärin konsultaation sekä tarvittaessa sairauslomatodistuksen, lähetteen tutkimuksiin ja lääkereseptejä. Etävastaanotolle voitte rekisteröityä täällä.

LUOMIKARTASTO

Luomikartastomme on laadittu tunnetun suomalaisen ihotautilääkärin professori Raimo Suhosen johdolla.

Olemme jakaneet luomet 4 ryhmään: hyvänlaatuiset luomet, jotka ovat helposti poistettavissa; luomet, joita on vaikea poistaa ihoa vaurioittamatta; pahanlaatuiset ihonmuutokset tai syöpää edeltävät tilat sekä epäilyttävät luomet, jotka vaativat ehdottomasti histologista tutkimusta.

Voit tarkistaa luomesi itse käyttämällä kartastoamme, tai voit hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri tarkastaa luomen dermatoskoopilla,* joka näyttää ihon 40-kertaisella suurennuksella ilman valoheijastuksia. Tarvittaessa lääkäri teettää koepalatutkimuksen.

* Luomen tarkastus dermatoskoopilla maksaa 59 euroa. Jos hankit koko paketin (luomen tarkastus dermatoskoopilla ja 1–3 luomen poisto), kustannukset ovat yhteensä 259 euroa. Poliklinikkamaksu ei sisälly näihin hintoihin.

1 ryhmä – hyvänlaatuiset luomet, jotka ovat helposti poistettavissa jälkiä jättämättä

Angiokeratooma on hyvänlaatuinen ja melko yleinen verisuonikasvain ihossa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Aterooma on tukkeutunut talirauhanen, joka jatkaa talierityistä suurentuen. Pienen aterooman poiston jälkeen kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Isomman aterooman poisto vaatii muutaman tikin.

Kirsikkaluomi on yleinen ja hyvänlaatuinen verisuoniluomi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Dermatofibrooma on hyvänlaatuinen sidekudoskasvain, joka voi hävitä vuosien aikana spontaanisti. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Kellertäviä talirauhasmuodostumia huulessa (Fordyce spots)(PILKKU POIS) kutsutaan myös nimellä huulikohju. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Useimmiten ei jätä arpea.

Pyogeeninen granulooma (G. Telangiectaticum) on hyvänlaatuinen verisuonikasvain, joka vuotaa helposti verta. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Hemangiooma on harmiton verisuoniluomi. Kuvassa laskimoveri värjää luomen tummaksi. (PISTE) Se tyhjenee ja vaalenee painamalla, mikä auttaa diagnostiikassa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Rasvaluomet, seborrooiset keratoosit, ovat hyvänlaatuisia, mutta voivat aiheuttaa kutinaa. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Rasvaluomi voi olla väriltään vaalea tai musta ja kaikkea siltä väliltä. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Ontelosyylä, jossa kiilloton alue keskellä on luonteenomainen.
Kuvan ontelosyylä on kooltaan suuri, noin 5 mm. Ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia ja voivat hävitä itsestään. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Naevus compositus on yhdistelmäluomi, jossa on sekä junktionaalinen että intradermaalinen komponentti. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Hyvänlaatuinen, synnynnäinen, syylämäinen luomi, joka ei muutu pahanlaatuiseksi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Tyypillinen rasvaluomi, jossa on karhea pinta. Halkeilee ja murenee paksuntuessaan. Niiden syntyyn vaikuttaa ikä ja perintötekijät. Rasvaluomi ei muutu pahanlaatuiseksi. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Laakea rasvaluomi kulmakaaressa. Sen poistossa tulee varoa kulmakarvojen karvatuppia. Luomi on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä.

Kainalossa ihopolyyppejä, pussimaisia ja vaarattomia ulokkeita, jotka hoitamattomina voivat hirttäytyä tekstiileihin. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Vartalolle jää vain pieni vaalea jälki.

Kainalossa ihopolyyppejä, pussimaisia ja vaarattomia ulokkeita, jotka hoitamattomina voivat hirttäytyä tekstiileihin. Ne on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Vartalolle jää vain pieni vaalea jälki.

Hämähäkkiluomi (Naevus araneus) on hyvänlaatuinen pistemäinen kapillaarilaajentuma, josta avautuu ympärille pieniä kapillaareja. Hoidetaan tukkimalla keskussuoni. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Huulikohju / huulen laskimolaajentuma on vaaraton ja vain esteettisesti merkityksellinen. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Voi jäätää pienen vaalean jäljen.

Sormien syylät. Tähän virustautiin on monia hoitoja, mutta myös spontaani paraneminen on mahdollista. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Mahdollisesti tarvetta useammalle hoitokerralle.

Jalkapohjan syyliä, jotka paineenalaisina painuvat ihon sisään ja aiheuttavat kipua. Niihin ei ole yhtä varmaa hoitokeinoa. Spontaani paraneminen on vuosien mittaan mahdollista. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Mahdollisesti tarvetta useammalle hoitokerralle.

Hyvänlaatuisia intradermaaliluomia, joille tyypillisiä ovat ihokarvat. Niitä on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

Hiuspohjan taliluomi (Naevus sebaceous). Muodostuu lapsuudessa, on hiukseton ja voi aikuisiällä muuttua basalioomaksi. Useimmiten poistetaan nuoruudessa kirurgisesti. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki.

2 ryhmä – hyvänlaatuiset luomet, joita on vaikea poistaa ihoa vaurioittamatta

Nuoren miehen Melanosis Becker. Vaaraton esteettinen haitta, jota ei voi poistaa.

Lentigo (pisama) on hyvänlaatuinen, makulaarinen pigmenttimuutos, joka syntyy ikävuosien ja auringon vaikutuksesta. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä, mutta on uusiutumisriski on korkea.

Lentigo solaris (L. Senilis) on tyypillinen aurinkovaikutus 50 ikävuoden jälkeen. Muutosten merkitys on esteettinen. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä, mutta on uusiutumisriski on korkea.

Synnynnäinen luomi reiden alueella. Muutos poistettiin kirurgisesti esteettisin perustein.

Naevus spilus on taustaväriltään vaalean ruskea, ja alueella on pieniä tummia pigmenttiluomia. Sen malignisoitumisriski on tavallisten pigmenttiluomien luokkaa.

Junktionevus (rajaluomi), joka edustaa toista pigmenttiluomien päätyyppiä. Luomen tyyppi on varmistettu histopatologisesti.

Suurehko synnynnäinen pigmenttiluomi. Isommat pigmenttiluomet pyritään poistamaan, vaikka tässä koossa sen malignisoitumisriski ei ole suuri. Mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä tai tavallisella kirurgisella veitsellä, mutta arpia jää luomen poiston jälkeen.

Synnynnäinen luomi, jonka rauhallinen morfologia puoltaa pidättymistä toimenpiteistä. Olkapään seutu on myös keloidiarven riskialuetta.

3 ryhmä – pahanlaatuiset ihonmuutokset tai syöpää edeltävät tilat

Aurinkokeratoosi (Keratosis actinica) on punertava, karhea, ja se voi muuttua okasolusyöväksi. Se on aiheellista hoitaa tässä vaiheessa. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Mikäli huomaa uusiutumista poiston jälkeen, tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Hyperkeratoottinen aurinkokeratoosi (K. Actinica). Sen eteneminen okasolusyöväksi voidaan tässä vaiheessa estää. Se on mahdollista poistaa radiofrekvenssiveitsellä. Kasvoille ei yleensä jää arpea lainkaan ja vartalolle vain pieni vaalea jälki. Mikäli huomaa uusiutumista poiston jälkeen, tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Basaliooma, tyvisolusyöpä, tulee poistaa. Kuvassa basaliooma on pigmentoitunut.

bcclowlid1 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Alaluomen nodulaarinen basaliooma. Sen poistossa alaluomen toiminnallisuuden tulee säilyä.

bccnasi2001 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Nodulaarinen basaliooma nenän sivussa.

BCCnasiB (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Morfea-tyyppinen basaliooma. Reunojen määritys on vaikeaa.

bccnodul1 (kopio) Luomien kuvagalleria | MedFin

Nodulaarinen basaliooma, jossa on luonteenomainen rikkouma keskialueella.

Melanooma, jossa mustan pigmentin epäsymmetria on luonteenomainen.

Väriltään ja muodoltaan vaihteleva melanooma (Breslowin mitta 1,2 mm), Clarkin luokka 3.

Väriltään ja muodoltaan epätasainen ohut melanooma (Breslowin mitta 0,6 mm), Clarkin luokka 2.

Vartalon melanooma, jonka sinertävä värisävy herättää epäilyksen.

Aggressiivinen okasolusyöpä vanhuksen poskessa. Okasolusyöpä voi metastasoitua.

4 ryhmä – epäilyttävät luomet, jotka tarvitsevat ehdottomasti koepalatutkimuksen

Siniluomi. Malignisoituu vain harvoissa tapauksissa. Se on hyvä poistaa kirurgisesti patologille tutkittavatksi.

Ihosarvi, jonka taustalla on useimmiten aktiininen keratoosi (aurinkokeratoosi).

Halo-luomi (N. Sutton) on spontaanisti katoava intradermaalinen pigmenttiluomi, jossa pigmentti häviää luomen ympäriltä. Sama ilmiö voi joskus tapahtua myös melanoomassa.